Nátha, torokfájás - nem riasztanak


Nátha Afelső légút működésének támogatására világszerte egyre többen alkalmaznak olyan természetes hatóanyag keverékeket, amelyekben az antioxidánsok mellett torma, fokhagyma és gyömbér kivonatai szerepelnek.

A felső légutat fenyegető téli veszélyek

A felső légúti fertőzések következtében kialakuló nátha és torokgyulladás a leggyakoribb betegségek közé tartozik, különösen a téli hónapokban. Becslések szerint egy felnőtt ember évente akár 3-4-szer is átesik ilyen jellegű, egy-két hétig tartó megbetegedéseken.

A légzőrendszerünk úgynevezett felső légúti szakasza, vagyis az orr- és a szájüreg, a gége és a légcső egyike azon szerveinknek, amelyek leginkább ki vannak téve a kórokozók támadásának, fertőzésveszélynek. A légút érzékeny nyálkahártyáját folyamatosan igénybe veszik, irritációnak teszik ki a levegővel beszívott légszennyeződések, és itt érik el a szervezetet először a nyirkos, téli időszakban különösen megszaporodó kórokozók, vírusok és baktériumok is. A légút immunrendszere nyújt védelmet a káros hatásokkal szemben. Ha azonban a szervezet védelmi rendszere legyengült állapotban van, például általános kimerültség vagy betegség miatt, akkor az immunrendszer nem képes megfelelően ellensúlyozni a légutat ért támadásokat. Ilyenkor a légút nyálkahártyáján az irritációk és az immunreakciók hatására gyulladásos folyamat indul, ami váladékozást, köhögést eredményez.

Mit tehetünk megelőzésként?
vitaminok A téli nátha és egyéb problémák megelőzéseként nagyon fontos figyelmet fordítani a helyes táplálkozásra és a rendszeres testedzésre. Ilyenkor még nagyobb jelentősége van a vitamindús táplálkozásnak. A télen is olcsón hozzáférhető gyümölcsök közül különösen ajánlhatók a citrusfélék, például a citrom és a narancs, amelyekben sok a C-vitamin. Különösen fontosak a két gyümölcsben lévő citrus bioflavonoidok (P-vitaminok), amelyek speciális antioxidánsok, az immunrendszer erősítésében játszanak szerepet. A természetes vitaminforrásokat vitaminkészítményekkel egészíthetjük ki, de például a P-vitaminok az átlagos vitaminkészítményekben nem találhatók, így a természetes vitaminforrások fogyasztása kiemelten fontos.

Aktívan, egészségesebben

testedzés télenUgyancsak fontos a rendszeres testedzés, ami döntő szerepet játszik a szervezet aktív állapotban tartásában, segíti a szervezet védekezését a különféle kórokozókkal szemben. Elegendő lehet a rendszeres napi séta mély levegővételekkel a friss levegőn, hasznos a heti kirándulás, valamint az aktívabbaknak a kocogás, futás vagy téli sportok űzése. Statisztikák igazolják, hogy a vitamindús étkezés kellő mozgással párosítva jelentősen csökkenti a megbetegedések, az orvoshoz fordulások számát. Mindez különösen igaz a téli időszakra.

Antioxidánsok a légút védelmében
Antioxidánsoknak nevezzük azokat az anyagokat, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a káros szabad gyökök hatásától. Legismertebb antioxidánsok az A-, C- és E-vitaminok, valamint a P-vitaminnak nevezett bioflavonoidok. A téli hónapokban valóban kevesebb gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, miáltal növekszik az oxidatív szabadgyökök száma a szervezetünkben. A túlszaporodott szabadgyökök leterhelik az immunrendszert, amelynek így csökken a teljesítőképessége, hatékonysága a szervezet védelmében. Könnyebben meghűlünk, az influenza is hamarabb ledönt a lábunkról. A légúti nyálkahártyák szöveteiben irritáció esetén fokozott oxidációs folyamatok zajlanak, ami a helyi oxidáns - antioxidáns egyensúly eltolódását eredményezi. A kialakuló oxidatív stressz pedig hosszan tartó, vagy akár súlyosabb betegséggé fajuló légúti problémákhoz vezethet. Az antioxidánsok segítenek a légúti nyálkahártyák antioxidáns védelmében és visszaszoríthatják a nemkívánatos oxidációs folyamatokat. Az antioxidánsoknak nemcsak az immunrendszer erősítésében, egészségünk védelmében van szerepe, hanem észrevehetően fokozzák szellemi és fizikai erőnlétünket is, különösen télen és tavasszal.

Természetes hatóanyagok: torma, fokhagyma, gyömbér
Torma,fokhagyma, gyömbér.jpgTöbb növényről tudjuk, hogy a benne lévő természetes hatóanyagok kedvező hatásúak, hozzájárulhatnak a légutak védelméhez. Ezek nem is feltétlenül csak a klasszikus értelemben vett gyógynövények lehetnek, hanem több zöldségféle illetve fűszernövény is van köztük. Régi tapasztalaton alapul például az a gyakran hallott népi gyógyászati javaslat, hogy a náthás ember reszeljen tormát. Valóban, a tormából felszabaduló erős illatú anyagok csillapíthatják a légút gyulladt állapotát, az orrfolyást, köhögést, a könnyezést. A torma ugyanis szinigrint tartalmaz, amely hatékony szer a légút védelmében. A fokhagyma ugyancsak jó hatású a hörgők tisztántartására, a huruthoz és az allergiához kapcsolódó váladékos orrdugulás során segítheti a légút védelmét. Tisztító, gyulladásgátló, a váladékozást csökkentő tulajdonsága allicin tartalmára vezethető vissza. A gyömbér teáját, hatóanyag-kivonatát megfázásos esetekre ajánlják. A gyömbér hatóanyaga a gingerol, amely fokozza a véráramlást, izzadást eredményez, kedvező a légúti panaszokra.
A három növény kivonata kiegészíti egymás hatását, antioxidánsokkal pedig még fokozható a hatékonyságuk. Gátolják ugyanis a gyulladásban lévő légúti nyálkahártyák felfokozott oxidációs folyamatait, és ezáltal elősegítik a gyulladt állapot normalizálódását. Az alkalmazott összetétel a szervezet önregeneráló képességét fokozza.

Fogyasztóbarát kapszulába zárva
A fentebb felsorolt, jótékony hatású növényekkel természetes formájukban az a baj, hogy igen erőteljes az ízük, így a hatékony egészségvédelemhez elegendő mennyiségű tormát, fokhagymát vagy akár gyömbért legtöbben nem tudnánk könnyezés nélkül elfogyasztani. Aki pedig próbálta már ezek kivonatát kiskanállal bevenni, tudja, milyen erős, elviselhetetlen az ízük. Ezért szükséges kapszulába zárni a három kivonatot. A kutatók a kivonatkeverékhez petrezselyemport is alkalmaztak, amely védi a gyomor esetleges érzékenységét a fokhagyma kellemetlen hatásával szemben.
AllixA Pharmaforte ALLIX étrend-kiegészítője a felső légúti rendszer egészségét támogató készítmény. Az ALLIX kapszula torma, fokhagyma és gyömbér komponensei fontos kémiai anyagokat tartalmaznak (szinigrin, alliin es gingerol), amelyek hatékonyak a légúti nyálkahártyák védelmében, a légút tisztántartásában. Segítik a lokális oxidáns-antioxidáns egyensúly fenntartását, helyreállását, ami a légút normál működéséhez, az egészséges légzéshez elengedhetetlen. A készítmény hatásosságának kiegészítésére hisztidint valamint C-vitamint is tartalmaz a napi ajánlott mennyiségben (RDA 100 százaléka), továbbá a zöld-tea kivonatával is növelték kedvező tulajdonságait. Az utóbbiban található katechin és a C-vitamin kiváló antioxidánsok, erősítik a szervezet immunrendszerét, a légúti nyálkahártyák védekező képességét. Az ALLIX készítmény szedése javasolt minden korosztálynak a légút egészségének erősítésére szükség szerint az egész év folyamán, különösen ajánlott a téli egészséget veszélyeztető időszakban, valamint a tavasztól őszig tartó pollenidőszakban a könnyű légzés, a tiszta légutak fenntartására. Nem ajánlott a szedése kisgyermekeknek, akik a kapszulát lenyelni nem tudják, mivel a port a kapszulából kivéve nem lehet fogyasztani erős íze miatt.


 

VISA, VISA Electron, MasterCard és Maestro