- Termékek
- Rendelés
- Boltkeresés/Partnereink
- Babaprojekt
- Egészségkönyvtár
- Férfiaknak
- Nőknek
- Gyakori Kérdések
- Média
- Hírlevélkérés
A XIX. század második felében élő ember számára a csukamájolaj jelentette a kanalas csodaszer orvosságot. A gyógyszerészet az 1920-as években tudta kimutatni a csukamájolajban található D-vitamint.
Az angolkór (rachitis) betegség volt az, ami ennek a vitaminfajtának a felfedezéséhez vezető kísérleteket indukálta. A szegényebb városrészben lakó gyerekek szenvedtek ebben a betegségben, ugyanis nem kiegyensúlyozott étrendjük volt, ami kalciumban és halhúsban gazdag. A gyerekek csontváza megbetegedett, a csontjaik törékenyek váltak és eldeformálódtak. A csontritkulás tünetei hasonlóak az angolkórhoz, a csontok szilárdsága csökken. A legmagasabb D-vitamin mennyiség az édesvízi és a sósvízi halakban található, illetve az ezekből előállított termékekben. Az A vitaminhoz hasonlóan a D-vitamin is s friss vagy szárított vargányagombát és kakaóbabot leszámítva csak állati eredetű élelmiszerben fordul elő (pl. tojás, tej, vaj, belsőségek).
A napi ajánlott bevitel 5 µg, ami két darab paradicsomos szardínia elfogyasztásával ekvivalens.Az optimális tápanyagbevitel hívei felnőtteknek napi 10-20 µg fogyasztását tartják megfelelőnek.
A természetes D vitamin források tartalmaznak olyan olajokat és zsírokat, amelyek segítenek a vitamin felszívódásában. A magas koleszterinszint kezelésére használt kolesztiramin és a hashajtóként alkalmazott ásványi olajok csökkentik a D-vitamin felszívódását.
Túladagolás akkor lehetséges, ha valaki D-vitaminban gazdag tőkehalmájolajat fogyaszt vitaminkiegészítővel együtt.
Ki szedje ezt a kiegészítőt?
D-vitamin kiegészítés ajánlott azok számára, akik