D-vitamin


A XIX. század második felében élő ember számára a csukamájolaj jelentette a kanalas csodaszer orvosságot. A gyógyszerészet az 1920-as években tudta kimutatni a csukamájolajban található D-vitamint.A D-vitamin élettani szerepe:

A D-vitamin hormonszerű anyag, tehát a termelődés és a hasznosulás helye nem egyezik meg a szervezetben. A D-vitamint a szervezet a bőr alatt elraktározott elővitaminokból az ultaribolya sugárzás segítségével alakítja át. D-vitaminAz angolkór (rachitis) betegség volt az, ami ennek a vitaminfajtának a felfedezéséhez vezető kísérleteket indukálta. A szegényebb városrészben lakó gyerekek szenvedtek ebben a betegségben, ugyanis nem kiegyensúlyozott étrendjük volt, ami kalciumban és halhúsban gazdag. A gyerekek csontváza megbetegedett, a csontjaik törékenyek váltak és eldeformálódtak. A csontritkulás tünetei hasonlóak az angolkórhoz, a csontok szilárdsága csökken.
A kalciferol megtalálható az ételekben is, a kalcium felszívódását a D-vitamin serkenti, így erősebb csontrendszer alakítható ki és az időskori és hajlam alapján kialakuló csontritkulás megelőzhető.
A fogínysorvadással szembesülő emberek esetén hatékony védekezés lehet a fogágybetegség kezelésében a D-vitamin kiegészítő rendszeres fogyasztása.

Leginkább rendszeresen csak növényi táplálékot fogyasztó egyéneknek ajánlott a D-vitamin kiegészítő szedése, illetve az állandóan éjszakai műszakban dolgozók esetén. Ajánlott továbbá azok számára is, akik bél-, vese- vagy májbetegségben szenvednek. A máj és a vesék lehetővé teszik az ultraibolya sugárzás pozitív hatását és így a D vitamin aktiválódik. A többi zsírban oldósó vitamintól eltérően a D-vitamin nem raktározósik el a májban , ezért sokan hormonnak nevezik és nem vitaminnak.

Miben található és mennyit fogyasszunk belőle?

A legmagasabb D-vitamin mennyiség az édesvízi és a sósvízi halakban található, illetve az ezekből előállított termékekben. Az A vitaminhoz hasonlóan a D-vitamin is s friss vagy szárított vargányagombát és kakaóbabot leszámítva csak állati eredetű élelmiszerben fordul elő (pl. tojás, tej, vaj, belsőségek).

A napi ajánlott bevitel 5 µg, ami két darab paradicsomos szardínia elfogyasztásával ekvivalens.Az optimális tápanyagbevitel hívei felnőtteknek napi 10-20 µg fogyasztását tartják megfelelőnek.

A természetes D vitamin források tartalmaznak olyan olajokat és zsírokat, amelyek segítenek a vitamin felszívódásában. A magas koleszterinszint kezelésére használt kolesztiramin és a hashajtóként alkalmazott ásványi olajok csökkentik a D-vitamin felszívódását.

Túladagolás akkor lehetséges, ha valaki D-vitaminban gazdag tőkehalmájolajat fogyaszt vitaminkiegészítővel együtt.

Ki szedje ezt a kiegészítőt?

D-vitamin kiegészítés ajánlott azok számára, akik

  • vegetáriánusok, tejet, tojást nem fogyasztanak,
  • 55 évesnél idősebbek,
  • terhes, szoptató anyák, kisgyermekek,
  • csontritkulással fenyegett emberek,
  • kevés napsütést élvező embereknek. 

VISA, VISA Electron, MasterCard és Maestro