E-vitamin


 • Szerepet játszik a DNS, az RNS és a vörösvérsejtek képzésében
 • Szükséges a sejtek védelméhez, a vérellátás fokozásához, ugyanis tágítja a vérereket, ezáltal javul a vérkeringés és nem alakul ki vérrög, a vér koleszterintartalmát csökkenti.
 • Fokozza az izmok tápanyaglebontását
 • Hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához
 • Fogyasztása növeli a teherbeesés esélyét, hozzájárul a megfelelő nemi működéshez
 • Az E-vitamint szedők környezetében a szürkehályog kialakulásának esélye alacsonyabb.
 •  

  Milyen hiányállapot esetén érdemes szedni ezt a kiegészítőt?

  Az E-vitamin hiánya szívinfarktust, vérszegénységet, izomsorvadást okoz, valamint rontja a spermiumképződést, melyek következtében tartós hiánya meddőséget okoz.
  Fellépő tünet lehet a kóros zsíremésztés, idegi károsodások, nemi aktivitás csökkenése, a vörösvértestek károsodása. Ajánlott fogamzásgátló tablettát szedő nőknek is szedniük illetve idősebbeknek, fogyókúrázóknak és állati eredetű ételt nem fogyasztóknak is pótolniuk ezt a vitamint.

  Miben található és mennyit fogyasszunk?

  Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a különböző gabonacsírák. A magas koleszterinszint kezelésére szedett kolesztiramin hosszabb távon felboríthatja a szervezet E-vitamin tartalékait. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiséget.

  Ajánlott napi adag 10-15 mg, de terhesség, nehéz fizikai munka vagy aktív sport során az igény akár 100 mg is lehet. Az átlagos napi mennyiséget fedezi például egy marék olajosmag.

  Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus. Túladagolásakor esetleg fellépő tünetek lehetnek az izomgyengeség illetve a véralvadás zavara.

  muzli
  

   

  VISA, VISA Electron, MasterCard és Maestro