Tisztelt Látogató!

Honlapunkon olyan magyar újgenerációs egészség-megőrző készítményekkel találkozik, melyek kifejlesztését hosszú évek hazai és külföldi gyógyszerkutatási tapasztalata alapozta meg. Hazai gyártás +
+ szigorú minőségellenőrzés +
+ megbízhatóság!

= Pharmaforte - A természet erejével™

10 fontos szempont, amiért érdemes Pharmaforte termékeket választani

ÍRJ POZITÍV VÉLEMÉNYT a google maps-en, és KAPSZ 100 AJÁNDÉKPONTOT amit levásárolhatsz! Vélemény írás után, a felső menü kapcsolat linkről jelezd hogy írtál, és email címedhez jóváírunk levásárolható pontokat!

Videók

FacebookFogytán a termékeny sperma


Hazánkban becslések szerint minden ötödik pár vagy egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán örülhet gyermekáldásnak. Több mint 150 ezer házaspár meddő. A férfiak termékenyítőképességének csökkenése korunk betegsége. A képesség romlását többek között a stressz, a környezetszennyezés, az alkoholfogyasztás és a dohányzás okozza. A szülői álmokat pedig az tény dönti romba, hogy jelenleg nincs legális magyar spermadonor!

Magyar nőbe magyar spermát!

Ez a jelszava annak az intézkedésnek, amely miatt márciusban bezárt a spermabank. Jelenleg ugyanis nincs Magyarországon elérhető beültethető hímivar donorsejt: az ÁNTSZ ugyanis leállított minden ilyen jellegű beavatkozást. Az ügy onnan indult, hogy tavasszal az európai riasztási rendszeren keresztül értesült a hivatal arról, hogy külföldről genetikailag hibás minta került Magyarországra beültetés céljából. Ezekből azóta ugyan megszülettek az egészséges gyerekek, az Országos Tisztiorvosi Hivatal ennek ellenére azonban megtiltotta a gyűjtést a KRIO intézetnek - amellyel a legtöbb mesterséges megtermékenyítést végző intézmény kapcsolatban áll- így most gyakorlatilag nincs sperma, amit felhasználhatnának. A kereslet azonban továbbra sem apad. A várólistán sokan 40 körüliek, vagyis igencsak ketyeg az a bizonyos biológiai óra. Ráadásul az inszemináció (spermium által megtermékenyített petesejt beültetés) sikerességének esélye is csupán 10-15%. A lombikprogram tehát a legtöbbször hosszas próbálkozások után teljesíti az anyai és apai örömöket. Csak a Kaáli Intézetben évente nagyjából ezer olyan eset van, amikor a férfi hímivarsejt hiánya miatt csak donorsejttel oldható meg a megtermékenyítés. A magyar sperma tehát már a hatósági botrányt megelőzően sem teljesített túl jól. A hazai spermadonorok szigorú, többlépcsős szűrése után igen kevés százalék alkalmas a mintaadásra. Ennek ellenére, vagy talán éppen emiatt a magyar orvoslás is egyre nagyobb figyelmet fordít az erősebbik nem-re. Megjelentek a gyógyhatású, spermaszám növelő készítmények. A téma kapcsán számtalan kérdés felmerül, melyre Dr. Vajda György szülész-nőgyógyász, egyetemi docens, igazságügyi orvos szakértő, a Zala Megyei Kórház Osztályvezető főorvosa, és a kórház meddőségi profiljának aktív szakembere válaszolt az Etalonnak.

Mikor nevezhető egy pár meddőnek?

Az Egészségügyi Világszervezet klasszifikációja alapján, akkor, ha egy év rendszeres nemi élet mellett, a nő nem esik teherbe. Természetesen ez arra az alapesetre vonatkozik, ha elvben mind a két fél egészséges. Minden olyan betegség, amely a pár bármelyik tagját érinti, ront a teherbeesés esélyén. A meddőség kérdése a 21. század központi kérdése. A fejlett országokban a relatív alacsony születésszám, illetve a relatív magas meddőségi arányszámok vázolják fel a problémát. Harminc évvel ezelőtt, az Egészségügyi Világszervezet megfogalmazása alapján az egészséges spermakép a férfiaknál 100 millió -/milliliter volt, majd 30 esztendő alatt, tehát nem egy emberöltő alatt, a normál tartomány 20 millió/milliliterre vitték le, korábban egyértelműen kórosnak számított. Tehát fejlődéstani szempontból szösszenetnek tekinthető időtartamban olyan jelentős változás állt be, amely mellett nem mehet el sem a társadalom, sem az orvoslás reagálás nélkül!

Ön szerint mi történt a férfiakkal?

Az élővilágban genetikai szempontból a férfi számít a gyengébbik nemnek. Érdekes módon megfigyelhető mindez akkor is, ha például külön nemű ikrek születnek, a fiúk mindig sérülékenyebbek, és több a probléma velük. A statisztikai alapadatok is nagyon jól alátámasztják mindezt. Több fiúgyermek születik, mint lány, ugyanakkor mindez a második életév végére kiegyenlítődik, mivel a halandóság a fiúgyermekek részéről jóval magasabb. A kérdésre azonban nagyon összetetten lehet csak válaszolni, hiszen nem egyetlen kardinális okra vezethető vissza. A férfiak hagyományos családmodellje, a helytállás, a fokozódó társadalmi nyomás, a stressz, a szocializációs problémák, életmód, táplálkozás, hormonok, környezetszennyezés, a sport kerülése, mind befolyásolják a spermaszámot. Nagyon sok olyan tényező van tehát, ami a romláshoz vezetett. Az ülő foglalkozás elterjedése, amely hagyományosan a nadrágon belül magasabb hőmérsékletet te-remt szintén befolyásoló tényező, mint ahogy a divat változása is. A régi időkben a szellősebb, lazább alsónadrágok, lényegesen nagyobb hőmérséklet különbséget biztosítottak a testhez képest a herék számára, míg ezek a testhez simuló szoros alsónadrágok, slim farmerek sokkal inkább megtartják a test hőjét és ezáltal az a néhány tized foknyi hőmérséklet különbség erősen tudja befolyásolni a spermium képződést, létezést.

Nézzük a gyakorlati életet… ha egy párnál egy éven belül nem jön össze spontán a gyermekáldás, mi az első lépés? Mit tegyenek?

Nagyon fontos a kivizsgálás, melyben ma már inkább a férfiakra helyezzük a hangsúlyt, hiszen korábban 60-40% arányban a nők álltak a meddőség okaként megnevezhető lista élén, mára azonban megfordult ez az arány. Férfiaknál sokkal gyakrabban fordul elő spermakép probléma. A párt először természetesen mindig együtt vizsgáljuk. A férfiak oldaláról első körben elégséges csupán a spermák vizsgálata, hiszen ha a spermiumok mozgásképesek, normális számban, alakban vannak jelen, magyarul, az összes paraméter ebben a vonatkozásban megfelelő, akkor a férfi oldaláról a nemzőképességet feltételezzük. A nők esetében bonyolultabb a helyzet, hiszen az ő testükben történik a megtermékenyítés és nekik is kell kihordani a terhességet, így nyilván náluk vizsgálni kell a funkcionális oldalt, tehát a hormonális és a reproduktív rendszer működését és a petefészekben történő petesejtek termelődését és mindazonáltal az organikus oldalt, tehát a méh és a petevezető kürtök átjárhatóságát, a folyamatnak a megfelelő anatómiai háttérnek a biztosítását is.

Hogyan történik a spermium vizsgálat menete?

A vizsgálatnál, 3-5 nap megtartóztatási időt kell betartani. Fontos, hogy a spermaszám hanyatlása, ne egy túlzott igénybevétel következményeképpen valósuljon meg, tehát tényleges és valós számadatokon alapuljon. A spermiumok leszámolása, vizsgálata a vérképhez hasonlóan ugyanúgy speciális kamrában történik, ugyanakkor ezzel nem ér véget a vizsgálat, hiszen a spermiumok nagy része morfológiailag nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyeknek meg kellene. Kórós alak meghatározást, mozgást, mobilitás képességet is vizsgálnak, hiszen lehet önmagában a spermakép tökéletes, ugyanakkor nem, vagy alig mozgó alakokkal van tele a kép. Abban az esetben, ha a női oldalon anatómiai eltérés nincsen, a férfiúi spermakép kisebb hibái javíthatók. A nincsből azonban nem tud az orvostudomány valamit csinálni, tehát nem csodatevő lehetőség, csak akkor lehet javítani, ha valamennyi hadra fogható számú spermium az ejakulátumban van. Mosási, dúsítási eljárással annyiban tudunk segíteni, hogy leválogatjuk a kórosakat, az egészséges spermiumok közül, ezáltal egy tiszta úgynevezett elit spermacsapat áll a rendelkezésre a megtermékenyítéshez.

Mi a helyzet akkor, ha egyáltalán nincs életképes spermium?

A tudomány nagyon sokat fejlődött. Néhány esztendővel ezelőtt, mindez elképzelhetetlen lett volna. Tehát ha nem volt olyan mozgásképes spermium, vagy egyáltalán nem volt spermium, csak az örökbefogadás, vagy a donor jöhetett szóba. Mára az asszisztált reprodukciós eljárások csúcsát éljük, amely erre specializálódott laboratóriumokban lehetséges. De örömmel mondhatom, hogy ez az eljárás hazánk minden regionális központján elérhető, és jól bevált gyakorlat. (Kaáli intézet, Egyetemi Klinikákhoz kötődő laboratóriumok erre specializáltak és kifejezetten ezzel foglalkoznak.)

Van lehetőség a spermiumok számának növelésére?

Igen, különböző hormonális és nem hormonális módon egyaránt. Már az ókortól ismertek azok az eljárások, amelyek afrodiziákumként, részben pedig termékenység fokozóként alkalmaztak. Ezek részben növényi fűszerek, alkaloidák és vitaminok, melyekről tudjuk, hogy a spermiumgenezisre jelentős hatással bírnak, mint például az E vitamin. Azt kell, mondjam, hogy az utóbbi időben az orvostudomány is felfigyelt a férfiak helyzetére, ezért hiánypótló készítmények jelentek meg a piacon. Azért jó ez, mert a hormonpótló kezelés kétélű fegyver tisztán tesztoszteronnal történik. A kezelés ideje alatt egyértelmű javulás figyelhető meg, ám amikor a kezelést beszüntetik, fennáll a veszélye annak, hogy a kiindulási értéknél is rosszabb spermaképet, illetve rossz funkciókat lehet látni, hiszen a korábbira vissza csökkenő tesztoszteron szintet a szervezet tesztoszteron szint csökkenésként éli meg és az összes reakciója is ennek megfelelő lesz. A hormonmentes, gyógyhatású készítmények ellenben sokat segíthetnek.

Forrás: Etalon Magazin (Dr. Vajga Györggyel Virág Edina beszélgetett)
 

VISA, VISA Electron, MasterCard és Maestro